Suomen tarinat osallistui Tampereella järjestettyihin, kuudensiin valtakunnallisiin Historiantutkimuksen päiviin. Konferenssi valtasi yliopiston päärakennuksen kolmen päivän ajaksi toinen toistaan kiinnostavammilla paneeleilla ja puheenvuoroilla, keynote-esityksillä ja kirjamyyntipisteillä.

Tutkimusryhmämme järjesti tapahtumassa paneelin, jossa tutkimuksen uusimpia vaiheita esiteltiin. Huolimatta lukuisista rinnakkaisista paneeleista saimme hyvän määrän osanottajia, ja keskusteluaika loppui liiankin äkkiä. Ensimmäistä kertaa tutkimustaan oli mukana esittelemässä myös FM Iisa Aaltonen, jonka väitöskirja itsenäisyyspäivän juhlimisen historiasta on aluillaan. Aihe sai innostuneen vastaanoton ja kuulimme siitä puhuttavan vielä myöhemminkin käytäväkeskusteluissa.

Historiantutkimuksen päivien tarjonta oli monipuolinen. Ilahduttavan kattavasti oli edustettuna esimerkiksi lähihistorian tutkimus, jonka tähtäimessä on ajankohtaisten poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuristen ilmiöiden syntyyn vaikuttavien historiallisten prosessien ymmärtäminen (ks. esim. vastaperustettu Lähihistoria-julkaisu). Tämän ajan ilmiöiden ymmärtäminen historiallisesti rakentuneina, ja erityisesti kulttuuriperinnön käyttämiseen liittyvät kysymyksenasettelut ovat myös Suomen tarinoiden ytimessä.

Kansakuntaa kertomassa -teos etenee hyvää vauhtia. Seuraavaksi Suomen tarinat osallistuu huhtikuussa 2023 yhteiskuntahistorian konferenssiin Göteborgissa.